tisdag 29 juli 2008

N THE ROAD

ON THE ROAD

Morfars egen Radioavlysnings Anstalt (morFRA) har med hjälp av underbetalda FRAläckor tämligen billigt kommit fram till att det var stor kaos och förvirring hos konkurrenterna på Försvarets dito.

MORFARJOHAN VAR BORTA!

Inte en enda etta eller nolla i hel den digitala världen kunde under helgen förknippas med denna potentiella statsfiende och hot mot västerlandets världsdominans. Total nonexistent in virtuell reality!
Först misstänktes en avancerad eller ovanligt kod. Inga skatteresurser sparades, allt kollades t.o.m. code Napoleon.
Där försvann för FRA grabbarna det tilltänkta utbyte mot vad CIA visste om ”The secret live of mr. Reinfeldt c.s.”

Morfar helt ovetande om den stora kalabaliken och om faktum att han höll på att rädda alliansen från ett nytt moderat ministerskandal ur klorna av en läckande avlysningsorganisation- med- egen- intresse körde några dagar i lugn och ro på vägen från Stockholm till Öland och tillbaka.

Som skarp iakttagare slog det morfar att resan skulle ta två veckor om man kör enligt boken. Mest på grund av alla minder bemedlade som är rädda att lämna den trygga stugan och därför släpar runt den bakom bilen.
För var det ombyggde hästtransportsläppkärror o.d. med folk som artig vek av på vägrenar om någon viktigare ville köra om, men nu är det kompletta fyrarummare i Hammarbysjöstadsklass som med hjälp av mobiltelefon bildar kilometerlånga kolonner, roadglider i hissnande 70 knyck och inte släpper in en enda ickefrälst mellan sig.

Det andra är att de gamla tvåfilsvägar med dess vältilltagna vägrenar, där den djärva - försynt blinkande och tutande - tämligen obehindrad med gott marginal kunde uppfylla gällande fartgräns, nu har blivit ersatta med växelviss en- och två körfält. Finessen ligger nu i att ösa för fullt när en skylt annonserar om att två filer blir en. Då vet alla att det gäller att komma förre lantisen som ligger längst fram och håller flakmoppespeed.
En syn för gudarna när tre, fyra bilar bredvid varandra med gasen i botten dödsföraktande pressar sig i den avsmalnande tratt när det blir en fil igen.
På en del ställen säljer Smålänningar biljetter och bygger tribuner bredvid dessa trafiksäkerhetshöjande anläggningar.

Sedan är det fenomenet med alla dessa uttråkade pensionärer som i deras ensamhet inte kan komma på något vettigare än att säcka ihop på tunga motorcyklar som liknar dem själva. Tjock, svart, bullrig, långsamt, uppmärksamhetskrävande och dyrt i drift. De glider också i flock, alfahanen längs fram i hackordningen. Kings of the road med gråa hängmustascher, säckbuken vilande på tanken, de stela ben rakt fram, armarna snedd uppåt för att hålla i styret, svarta läderdräkter med krockkuddar och text med figurer på ryggen hämtad från tecknade barnfilmer. Det hela garnerad med en smålöjlig bister uppsyn, nerdragna mungipor, piratbandera under hjälmen och gräshoppasolglasögon. Våra die-hards respekterar minutiöst hastighetsreglar och knappast någon bilist kan eller vågar köra om drevet.
Men föralldel de har den sympatiska egenskapen att snabbt bli kissnödiga för de kör bara några mil från vägkrog till vägkrog och snart viker de av till närmaste vattenhål. Ingen ide att gasa på nu, för litet längre fram glider nästa skrämmande gäng och blockerar framfarten.
När morfar själv känner behovet och tar en kopp kaffe kommer det grymma gänget, som han med livet som insatts nyss har kört om, dånande som ett åskväder in. Av med paltarna och fram med de kitchiga tatueringarna.
Snart är Morfar omringad av en krets av överåriga låtsasbanditer. Alla andaktig lyssnande på Morfars berättelser hur det för var att vara knutte med spättan bak på bönpallen och i skrikande höga varv på snabba tvåtakterna knalla runt i och utanför Europa på 50- och 60talet. Drömtiden innan motorvägar fanns och promillehalten, trafikskyltar, rödljus och - i en del länder - körkortet togs som löjliga påfund.

På hemresa ser Morfarjohan ytterliga ett bra argument som förstärkar hans kloka inställning mot en aktuell politisk fråga. Bredvid motorvägen mellan Norrköping och Nyköping står en jätteskylt i en åker som i meterhöga bokstäver förkunnar att:
FRALAGEN ÄR BRA. I SOVJETUNIONEN FÖRR, HÖLL DEN MÅNGA SYSSELSATTA!

Inga kommentarer: