måndag 4 januari 2010

MORFAR OCH VARGARNA

Morfar är mycket imponerat av miljöministern.
Han heter Andreas Carlgren och är klädsam blygsam för att vara en Alliansminister.
Andreas är också en artig person. Så artig att - trots att Sverige har varit ordförande land för Europa i miljöfrågor och han dess främsta representant vid Köpenhamnmötet- Andreas, gentleman som han är, lämnar äran av att vara Sveriges mest populära miljöpolitiker till en dam i oppositionen, Maria Wetterstrand Miljöpartiet.
Tänk om Fredrik hade varit lika civiliserat... Maud?
Men tillbaka till Andreas. Han passar bra i den sympatiska framtoning som Centerpartiets ministrar har.
Att finnas och inte synas.
Väljare kan vara glada åt dessa anonyma, hårdarbetande frontfigurer.
Vem känner till vilket parti transportminister tillhör eller namnet på jordbruksminister? Inte många, men historieskrivare kommer att mejsla dessa Centerpartisters namn i sten.
Center alltid beredd att förnya sig har förstådd att medborgare blir trötta på alla partiernas hybris och politikernas skrävlande och vet att väljare kommer att straffa de alliansbröderna som armbågar sig fram i massmedia. Folket har fått nog av all skryt. Och Center har förstådd det!
Långt innan väljare faktisk! Center låg sedan länge förre folkopinionen och därför har det inte gått så bra sedan Fälldin.
Men nu har väljare kommit i kapp. Det är helt passé med överdrifter och publikfrieri. Nästa val får Center belöning för dess modesta politiska framtoning.
Centerns strateger kommer inte att lägga en krona på propaganda, avstår från TV- och radioreklam, inga tjuvknep för att lura alliansbrödrar, inga presenter till journalister och nyhetsredaktörer.

Saliga äro de blyga och ödmjuka, för deras är 2010-års valseger.

Morfar är optimist.Varför oroar en del Centerpartister sig för att, enligt opinionsundersökningarna, partiet har tappat 30 % sedan valet? Löjligt sätt att räkna. Faktum är att partiet hade 7 % förre valet och nu 4.5 %.Skillnad är ju bara knappt 3%!

Litet oroad är Morfar dock för vår annars så befriande timida Miljöminister. För som reaktion på att ett gäng skjutglada gubbar på en enda dan (igår)har decimerat vårt vackraste rovdjurbestånd, försvarar han högröstat massaker med ...att det förekommer inavel bland de 200 vargar som fanns tills i förgår!
Det blir automatisk bättre om det finns 180 tycker Sveriges främsta naturåterställare. Den här logiken måste Andreas ha lärt från hans chef Fredrik.( se tidigare inlägg: Morfar lovordar statsminister 28 nov 2009)
Bara man avlider 20 vargar,står det direkt 20 kärlekskranka utländska på rad vid gränsen, klar att förbättra svensk kvalitet.Annars inte.
Vargar är livsfarliga om de blir mer än 200 tycker regeringen. Visserligen dödar älgar många oskyldiga bilister och har våra inavlade imbicila vargar inte ens lyckad döda en enda cyklist.
Men är älgarna mindre än 80 000 är de inte farliga enligt departementet.Därför skall vi ha 80 000 och det är snällt av jägare och hans majestet att döda 20 000 per år och hålla beståndet, för annars måste vi ha mer än 200 vargar och då blir det farligt.
Morfar läste en gång att om det skulle vara normala naturliga förhållanden i vår natur, skulle inte mer än 20 000 älgar överleva.(Utan människors ingripande går det 6 älgar/varg/år i en hålbar balanserat nordisk miljö))
Morfar körde en gång i mörkret i närheten av Sveg med en kompis bredvid och sonen bak, på väg till Fjällen, när plötsligt en älg med två kalvar ställde sig framför bilen. Med några decimeter tillgodo slapp vi halshuggning och bilen att bli en cabriolett. Enligt kompisen, som också automatisk bromstrampade, hade vi varit döda om han hade kört bilen. Sedan dess har morfar mindre förståelse för varför svenska jägares hobby får kosta ett antal liv och mycket lidande av de övriga medborgare.
I det här hobbyperspektivet är det väl inget att bråka om ett gäng fotbollshulliganer ta livet av en eller annan fotbollsentusiast!
Litet konstig också att skogsägarens nyplantering offras för att andra är för snåla för att köpa kött.

På tal om det där med inavel, enligt forskare var människosläktet en gång nästan utrotat och var så få kvar att vi alla härstammar från en enda kvinna.

Så bra att det inte fanns en miljöminister då.

mj

Inga kommentarer: