torsdag 11 mars 2010

MORFAR OCH FREEDOM OF SPEECH





FREEDOM OF SPEECH.

Hr .Ordförande har synpunkter på ett gäng som inte utesluter mord i deras religion.
HÄR KOMMER HANS BREV:


Civilisationen vi har är byggt på många kulturer.
Mellanösterns sumeriska, egyptiska och arabiska.
Medelhavets grekiska, romerska och bysantinska.
Inflyttande från Asien, Amerika och Afrika.
Och hela denna blandning tillsammans med en europeisk utveckling i form av statsskick, handel, vetenskap, ideologi, filosofi, kultur och konst har ledd till en mondial civilisation.
En civilisation baserat på demokrati, tolerans, fredlig samlevnad, frihet och respekt för de mänskliga rättigheterna.
De allra flesta länderna i världen har dessa värden inskriven i lagstiftningen.

En av de grundläggande rättigheter utan vilka många andra värden inte kan existera, är yttrandefrihet.
Humor och ironi förutsätter yttrandefrihet och är slagkraftiga instrument att markera olika synpunkter.
Självklart uppskattas deT olika beroende på den lokala publikens smak.

Live of Brian är en härlig parodi på Jesus med dess underbara final när Karikatur-Jesus på korset sjunger ”Always look att the braaaait saaaait of laaaaive”.
Men den är riktad till det kristeninfluerande västerlandet och mindre roligt för de som inte känner till något om det Nya Testamentet.

På samma sätt är de (mycket mindre roliga) danska Mohammedteckningar gjorda för ett västerlands publik och det gäller även för den ännu mindre kreativa rondellhund-Mohammed teckning.
De vänder sig inte till den islamiska publiken, har inte som primär mål att irritera dem heller, men är menat att vara småroliga för ett litet publik i ett hörn av norra Europa.

De skadar inte den västerländska hemmapublikens allmänna bild av Islam.

De danska hade inte heller nått ett större publik om inte en zelotisk islamisk aktivist, långt efteråt, öppnade nya marknader.

Det som däremot skadas är den stora moderata, islamiska emigrantgruppen.

Den överreaktion - med dödshot och mordanslag - som vissa extrema, fundamentalistiska grupper gör sig skyldiga till, drabbar deras egna frände.
Deras hatpropaganda skadar inte bara majoriteten av islamiska invandrare - som med utövande av deras religion vill leva i harmoni med vår civilisation - men det skapar också en reaktion hos ursprungsbefolkningen.
Samhällsmässigt mycket negativa reaktioner som rasism, xenofobi och diskrimineringstendenser kastar också värdlandets värderingar tillbaka i tiden.

Vi vet att våra islamiska medborgare, varav många har flytt från diktatoriala,totalitära regimer (inklusive religionsförtryck), är illa berörda av extremisterna, men när kommer de själv att, i större sammanhang, öppet demonstrera mot den ortodoxa intolerans som skadar dem själva mest?




Allt de där i brevet låter väl bra tycker Morfar och fogar till några bilder från en demonstration i London som bevis på att engelsmän tar mänskliga rättigheter som FREEDOM AV SPEECH på allvar.
Men jag undrar, var det är OK att en grupp fundamentalistiska kristna demonstranter kan hålla en likadan manifestation i orienten?

Båda religioner tror ju på samma barmhärtiga och kärleksfulla Gud.

mj

Inga kommentarer: