onsdag 24 mars 2010
MORFAR OCH TURKIETS HISTORIA
MORFAR OCH TURKIETS HISTORIA
I ett samtal med Hr.Ordförande tog vi upp att någon med anledning av förre blogginlägget har fört fram att: Vad som händer eller har hänt i Turkiet är lika intressant för Sverige som vad som händer i t.ex.Yttre Mongoliet.
Inte alls, tyckte Hr.Ordförande. Frågan om genociden hör visserligen inte hemma i svensk riksdag men Turkiets inre angelägenheter är ändock av stort intresse för oss som en framtida medlem i EU-unionen.
Turkiet var redan en viktig del av den pre-europeiska unionen – Romarriket - då Skandinavien fortfarande var kvar i stenålder. Mycket av den grekisk-romerska kulturen utvecklades i Turkiet.
En klassisk atenare kände sig mer hemma där än i Frankrike, och en romare mer än i Tyskland eller Norden.
Många sekler efter det västra romarrikets fall var Konstantinopel fortfarande centrum för den romersk-kristna kulturen.
Den islamiska kulturen bevarade det grekisk-romerska arvet när Västeuropa sjunk i den mörka medeltiden och utvecklade den vidare.
Ord som alkohol, alkemi, almanack, alkalisk, alambik (destilleringsapparat), algebra, do-re-mi-fa-sol har tillsammans med siffrorna och begreppet noll sitt ursprung i en kultur som också utvecklade schackspelet, målad blyinfattad glas och kamaxel.
Man upptäckte blodsomloppet från hjärta till lungorna och tillbaka, feber som ett kroppsligt försvarsmedel,kom på at jorden inte är universums center och att omgivningen i djurens värld leder till survival of the fittest.
Handel, krigskonst, administration, arkitektur, kokkonst, musik, litteratur, poesi och sjöfart blomstrade.
Kulturen stelnade till i den sen-osmanska perioden men Turkiet har bland de islamiska länderna det senaste seklet moderniserats, demokratiserats och mondialiserats mer än något annat land. Landet har ett sekulärt statsskick och religion är en privatsak, som i övrigt Europa.
Turkiet in i Europa är naturligare än utanför.
OK, så bra då, sa jag till Hr.Ordförande, men varför då krångla och förneka folkmordet? Själv körde jag för 50 år sedan med min fru på motorcykel i Turkiet och träffade båda armenier och greker som var med om massförföljelser och grymheterna. Och innan dess hade jag läst om slakten, för det var känt i världen från första tiden. Varför förneka som om det är en nyligen upphittad lögn?
Turkiet förnekar inte en tidigare regims illdåd, sa Hr.O, men som ung, mycket nationalistisk och stolt nation med begränsat dokumentering är man fortfarande angelägen om att helst ha en historia att vara stolt över, hellre än att erkänna grymheter vars omfattning för dem inte är klar.
Problemet är omfattningen av grymheterna, och om begreppet genocide är adekvat.
Även Japan har för hemmaopinionen samma problem.
Det bästa vore om en oberoende internationell kommission tillsattes som har tillgång till alla arkiven och utredde saken.
Där kan det neutrala Sverige göra en större och nyttigare insatts än att rösta om det i riksdagen.
PS
Morfar såg ikväll en idoltävling med kandidater från 12 arabiska länder.Här var det inte en andlighetsdödande subkulturprogram, men en enorm populär tävling i...DIKTER.
Kvällens favorit var en person i ultra niqab som bara visade en tunn remsa skin UNDER ögonen ( ögonen syntes inte och allt hon såg av omvärlden var en bit av marken)
MEN VILKEN MELODIÖST RÖST!! och VILKEN POEM!!
En rent brandfakkel mot fundamentalism...Hon reagerade mot "de hypokriter, före detta lastbärare och kamelförare, som betraktar normala saker som synd. Om dödsbringare med en bombgördel som mantel"
OCH VILKEN MODIG KVINNA,jämt mordhotad och rädd för att något skall hända hennes barn.
Nästa vecka är hon i finalen.
Morfar är anti-hiqab eller burka i offentliga rum i occidenten men i denna okända dams fall hade det ingenting med ojämtställdhet att göra men allt med identifiering och självförverkligande.
Härligt att få denna berikande upplevelse.
Hallo SVT när skall ni sluta navelskåda, sända kulturskadliga töntprogram och bjuda era tittare detta program?
mj
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar