tisdag 2 februari 2010

MORFAR SPEKULERAR

Morfar börjar bli oroligt. För några år sedan fick vi lära oss att inte gilla finansvalpar, snabba klipp, börshajar m.m. Och ifjol försvann en bra hacka av våra gemensamma och privata tillgångarna i luften genom börsens anpassning till verkligheten. Pensionärer är rasande.
Det kändes därför tryggt att vår kunniga företagsminister visade att i dåliga tider förvärvar man billiga, låg värderade företag . Hon hjälper oss att snart bli stormrika som skattekollektiv när konjunkturen vänder, genom att gripa ett gyllene tillfälle och göra om Trelleborg till nordens Detroit.
Dödssäker och klassisk satsning! Staten får- eller kan ju inte riskera medborgares pengar.
Men i kväll kom så en tysk ekonomiprofessor på TV och berättar för morfar att Centerns först lady ( ”Tanten” för CUF och Stureplanscenter) är en hejdare på att spekulera med andras pengar.
Der sehr geehrter Herr Professor informerar att de miljarder kronor, som Tanten på våra vägnar ställer upp med för att ett bilföretag i Trelleborg skall slippa anpassa sig till marknadskrafter och med konstgjort andning skall klara sig över valet, är nog bortkastad (grön) kapital.
Säkerheten ligger i en ganska upptrissad reservdelsavdelning som enligt denna expert lär vara värdelös på den öppna marknaden. Det kommer enligt den Sehr Geerhte att kosta multum för skattebetalare.
Varför tillåter Centerns ledning - som är bra på att censurera dumma svenska riksdagsmän (se mitt förre blogginlägg) – denna främmande Besserwisser hålla lådan i svensk TV och underminera förtroende för den bästa regering i landets historia?
Vad har vi den nya FRA-lag till om inte denna katastrof för nationen kunde undvikas.
TV-reportaget är ju ett klart fall av fara som kommer över vår digitala gräns.
FRA-gubbarna var för övrigt inte särskild duktiga heller i att informera regering om hotet mot landet när utländska krafter attackerade vår blomstrande ekonomi och störtade landet i den värsta kris sedan mannaminne.
Men morfar har förtroende. We have nothing to fear but fear itself.
Den ansvariga minister gör bara vad som hennes parti brukade göra så framgångsrikt i samma situation förut när vi hade makten.
På 70- talet pumpade centerns ekonomiminister Åsbrink miljarder i varvsindustrin, faktisk så mycket att det utslaget på varje varvsarbetare motsvarade 3-4 årslöner. Det blev ju jättebra, de pågående skeppsbyggen kunde säljas när de var färdiga för något mer än skrotpriset och för några år kunde man faktisk gratis bli av med Kockums enorma kran till kineserna, som själv sågade den i bitar och stod för frakten till varv i Kina.
Svenska varv fortsätter och bygger som bekant nu världens bästa roddbåtar och jollar.

I morfars minne fladdrar av något konstig anledning en annan (Margareth Thatcher)först ladys ord förbi: I WANT MY MONEY BACK!

Som bekant är morfar receptivt och alltid öppet att lära sig något nytt. På Tantens oslagbara sätt att spekulera vågar jag mig också på en satsning:

JAG SPEKULERAR ATT ALLIANSEN KOMMER ATT SEGRA ÖVERLÄGSET!


mj

Inga kommentarer: