fredag 1 augusti 2008

Tvång eller pliktkänsla?

CIVILKURAGE ELLER MEDBORGARPLIKT?

Ute är det 31grader (+) och Morfar vill bara göra det som morfäder bör göra en dag som denna: ut till parken med en kall flaska rosévin och mata fåglarna och småflickor på ett skuggigt ställe. Tyvärr har mormor inte köpt fågelfrö eller godis och är park en okänd lyx i Östra Nackas oändliga villakvarter.
Då är det lika bra och samla modet, sätta sig framför skärmen och berätta för folket hur man skall ställa sig till det nya lagstiftningsförslaget om civilmodet.

Det är ju löjligt att lagstifta om att medborgare skall blir modiga. Stormakts- och vikingatiden ligger långt bakom oss och välfärdsstaten går inte att bygga upp med folk som tar eget initiativ, är företagsamma och kan säga ifrån.
Modern samhällspolitik bygger på klok egoism, kollektiv feghet och okritisk lydnad till de i god parlamentariskordning valda maktutövare. All makt kommer från Gud och riksdags- och kommunalgubbarna har maktmonopol på delegation. Då är det logiskt att privat konkurrens i form av rådigt ingripande inte uppmuntrades.
Legitimiteten av skattesystemet ligger i att den kommunala/statliga fixarnisse ser till att samhället fungerar friktionsfritt utan att den enskilde behöver belastas med andras bekymmer eller konflikter.
Bekymmer som dessutom oftast är självförvållat. Om flickorna klär sig som mormorsmormor blir de mindre våldtagna, om Morfar låser dörren för gott när han pensioneras blir det inget problem med 12- åringar som rånar honom, om ett barn drunknar kan det vara för att föräldrar inte tror på babysim.
Tillrättavisa en klottare kan orsaka en annan färg på kläderna. Att skilja två som slas kan leda till att någon blir ledsen och så kinkig att han skäller ut dig. Ställa upp som vittne är dålig betald och kan väcka irritation hos förövare. Anmäl inga brott till polisen för någon kan uppfatta det som angiveri och snuten är när som helst ändå beredda att skriva parkeringslappar eller att utföra annan medborgarfientlig handling. Anklaga inte politiker för att de låter särintresse gå före det allmännas bästa för de kan slå tillbaka om man behöver stöd eller bidrag o.s.v.…o.s.v.

LIVE AND LET DIE!

Men… om vi låter bli att tvinga kurage på folk som är uppfostrad i feghet och likgiltighet och i stället för att förvänta oss att det plötsligt finns 9 miljoner Rambo-Svenssons när lagen vinner laga kraft skulle ändra skolans läroprogram? Från att vara en liknöjd kunskapsfabrik till att även vara ett utbildningsinstitut som formar empatiska medborgare?
Medborgare som har lärt sig att det kollektiva välbefinnandet och fungerande är beroende av pliktmedvetna och engagerade deltagare som, även om det kostar, frivillig ställer upp att försvara de värden som våra förfäder givit os i arv.
Ja, då är det meningsfullt med lagstiftning!

Morfar måste sluta för gästande barnbarn vill simma med honom i simbassängen och ger inte mycket för hans invändningar att simma i naturen efter två veckors värmebölja ar bättre och billigare.
Morfars konfliktångest gör att han ger efter.

1 kommentar:

. sa...

Med en militär som utbildningsminister kommer skolan varken prioritera kunskap eller empati. Det viktiga är rangordningen och således blir det endast fokus på betyg.