tisdag 27 oktober 2009

MORFAR DISKUTERAR MED NACKACENTERNS ORDFÖRANDE

Morfar såg med Hr. Ordförande ett TV-program om en ny super moské i Abu Dhabi.
På samma sätt som många andra nya religiösa byggnader inom den islamiska världen för det Morfars tankar till de neogotiska katedralerna i Europa i 1800 talet.
Nya material och teknik men en gestaltning som faller tillbaka på en försvunnen storhetstid.

Hr Ordförande förde fram att många andra nutida fenomen i den islamiska världen har en viss likhet med den europeiska historien:

Reaktionen i Europa i mitten av artonhundratalet på den våldsamma franska revolutionen, ateism och hotet av anarki, ledde till längtan till medeltiden i konst och arkitektur, en stark religiös väckelse, förhärligande av det andliga livet, klosterlivet och missionering, romantisering av känslor och starka emotioner, kulturell självgodhet, monarki vid Guds nåd, imperiebyggande med delvis religiösa motiv, nationalism m.m.

Och i den islamiska världen kom den våldsamma befrielsen från kolonialism och implosionen av det ottomanska riket. Hotet av västvärldens kulturella dominans ledde också till en reaktion i form av tillbakafallande till en försvunnen högkonjunktur i konst, kultur, makt och andlighet. Också här är det starka känslor, större inflytande av religionen, konservatism, maktkoncentrering, nationalism, globala ambitioner osv.

Och sen då, frågade jag, det visar bara att utlänningar ligger långt efter oss. Men Hr. Ordförande fortsatte:

Det kan vara en process som, i likhet med Europa, avklingar med tiden. Genom t.ex. bildning, utveckling av demokrati, sekularisering, social-urban utveckling,jämställhet mellan män och kvinnor, kyrkornas anpassning till tiden och koncentrering på kärnuppgifter.

Han tyckte att jämförelse är frestande, för i detta perspektiv ligger ett argument att lugna det skrämda del av folket som ser i islams tillväxt och popularitet, en rörelse som är ut efter världsvälde och som hotar den egna kulturen. Med som reaktion främlingsrädsla och självisolering.

Han undrade om den uppflammade motsättning mellan nationalisterna och kulturliberalerna inte är baserat på tveksamma fakta.

Sverige demokraterna anser han som de synliga exponenterna av främlingsrädsla. Den mest hållbara strategi är att bekämpa själva fenomenet.

Morfar har inte mycket till övers för invandrares konstiga sätt att argumentera men här Hr. Ordförande faktisk en poäng.

mj

Inga kommentarer: