måndag 26 oktober 2009

MORFAR OCH VÄRDEPLURALISM

Morfar fick en ny skrivelse från Hr.ordförande.Värdepluralism...?? Värdepluralism?Igen ett konstig osvensk ord som borde förbjudas.Bara farliga utländska idéer som kommer av all det där med invandring.Det räcker väl med de värden som morfar och morfarsmorfar växte upp med.
Så här skriver han:

_____________________________________________________________________________________

Hej Morfar
_
Jag är inte helt nöjd med hur de partier som är representerat i Riksdagen hanterar den potentiella uppkomlingen Sverige Demokraterna.
Något är allvarligt fel i landet när det har fått komma så långt med främlingsfientligheten. Men som jag har skrivit förut: partierna verkar mer angelägen att bekämpa en konkurrent med en eventuell vågmästareroll, än den klara xenofobi som har växt fram under lång tid under deras eget styre. Och som finns i alla samhällsskick.

Men jag tror också på värdepluralism.
Att olika normer och värden skall och kan samexistera.

Många politiker tar för givet att politiska och sociala motsättningar så småningom kan försonas med varandra och att en harmonisk politisk ordning är uppnåeligt och önskvärd.
Men som Isaiah Berlin, en judisk filosof, varnar: enhetlig tänkande är en farlig missuppfattning som ger anledning till totalitarism. Kommunism och nazism är skrämmande exempel.

Människorna är olika, strävar efter olika mål och därför är konflikter ofrånkomliga.
Så har det alltid varit och kommer alltid att vara.

Konflikter är nyttiga och utvecklande i toleranta och liberala samhällen.

Myndighetens uppgift är inte att driva alla medborgare åt ett håll på grund av begreppet ” det allmänna intresset eller väl. ”
Tvärtom medborgare skall ha så mycket frihet som är möjligt (och realistisk), för att förverkliga de egna drömmar och ideal.

Alla har vi rätt att välja fel.

Fel och rätt är förresten inte oföränderliga begrepp i tidsperspektiv.
Statens uppgift i ett liberalt samhälle är inte att göra folk lyckliga enligt dess egen koncept men att tolerant acceptera att alla människor är unika och olika.

I fråga om värdepluralism är, i det uppblåsta konflikt, de etablerade partierna OCH Sverige Demokrater lika goda eller snarare lika dåliga kålsupare.(kan någon förklara för mig hur det går till att dricka kål? För mig som invandrare låter det lika knepigt som att t.ex. äta en sup).

Jag tycker om Voltaires inställning när han sa till en motståndare av yttrandefriheten:
”Jag är helt emot din uppfattning men är bredd att dö för din rätt att framföra den.”
Värdepluralism har funnits länge!

MVH

Johan W.


+

Inga kommentarer: